Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2009 13:13 - Белоградчишките скали - красота и величие
Автор: estet Категория: Туризъм   
Прочетен: 3325 Коментари: 0 Гласове:
0



Мястото което пребори красиви пейзажи и гледки от цял свят.

Добра се до първото място в групата си и предполагам ще се пребори за новите 7 чудеса на света или поне така искам аз .

За гласуване тук : www.new7wonders.com/

Белоградчишките скали се простират на около 30 км дължина и 3 до 5 км ширина. Скалната верига започва от връх Ведерник (1124 м) със скалните групи край с.Граничак и с.Дъбравка (внушителният Борич) и завършва при с.Белотинци със скалната група Сто овце. Най-величествените скали са около града: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Дервишът, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът. Друга голяма скална група е на 4 км от града, в района на пещерата Лепеница, където най-внушителната фигура е на Динозавъра. При с.Боровица са Боров камък и Пчелен камък, западно от местността Скоршин дол са Близнаците, Сбеговете, Еркюприите в местността Магаза, Момина скала - в местността Фалковец. 



В края на перма, преди около 230 млн.г., в резултат на херцинския тектоничен цикъл земите в района на Белоградчик са били високо издигната суша. Релефът бил силно разчленен. При тези условия вследствие на интензивното изветряне и всеобща тенденция към потъване на земната кора започва заравняване, като във вътрешноконтиненталните басейни се отлагат среднокъсови конгломерати. В такъв именно вътрешноконтинентален басейн са се образували и конгломератите край Белоградчик. Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси. През юрския период върху пясъчниците се наслоили по-светли и по-дребни сиви и кремавобели варовици. Те изграждат челата на сегашните Белоградчишки Венец и Ведерник. Като резултат на младоалпийския тектонски цикъл комплексът се нагънал и останал на суша, като районът на Белоградчик попаднал в центъра на една голяма антиклинала. При това нагъване варовиците като по-пластични претърпели деформация, а среднокъсовите конгломерати в ядката на антиклиналата силно се напукали. Впоследствие започнала интензивна ерозия на най-високо издигнатите части. Под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата варовиците от тези части се разрушили и разкрили силно напуканите конгломерати. Така в продължение на милиони години се създали причудливите форми на Белоградчишките скали. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери. 

Цялостен ремонт на жилища и офиси : newstroi.log.bg

Тавани и стени от гипсокартон : steni-tavani.log.bg

Къртене и извозване на строителни отпадъци  : kartim.log.bg

Сайт за автоманяци : auto.log.bg  

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage



Тези и други снимки можеш да видиш тук : tboy.snimka.bg

Посети и форума за България : bul.iwannaforum.com


Тагове:   красота,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: estet
Категория: Забавление
Прочетен: 359447
Постинги: 39
Коментари: 374
Гласове: 189
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930