Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2009 23:50 - 10 съвета за малкото жилище
Автор: estet Категория: Хоби   
Прочетен: 3273 Коментари: 7 Гласове:
0



Разположете само основните мебели
Малките помещения не търпят претрупване с мебели. Затова се стремете да се придържате към санитарния минимум. Например - ако сте само двама, може би не ви е нужна маса за хранене, можете да ползвате бар-плот към кухнята. Ако няма място за легло - можете да ползвате диван с удобен матрак. Продават се малки комплекти за кухня, състоящи се от мивка, хладилник и печка - идеални за малко домакинство, където почти не се готви.


Декорирайте с вещите си
Сегашната мода в България, така повлияна от италианския стил на обзавеждане с изчистени линии и форми без нищо на показ според мен изобщо не е приложима към българската действителност, където пространството по принцип е малко. За мен е истинска загадка защо толкова българи залитат натам, без да съзнават че едно е дизайнеският вид, а друго е жилището на обикновения човек, където трябва да царят топлота и домашен уют.

Нямате къде да приберете всичките си ценни съкровища - Покажете ги смело! Наредете на видно място статуйки, снимки и подаръци от роднини и приятели, които значат нещо за вас - те придават на пространството вашия отпечатък. Сложете дребните неща в кошнички и кутийки и ги наредете из стаята - така всичко е прибрано.

Друга добра идея е да сложите няколко рафта в по-високата и неизползваема част на банята, далеч от струята на душа, където да наредите всичките си хавлии и кърпи. Ако ги подберете в подходящ цвят, те ще дадат много приятен акцент на пространството в банята.

Използвайте цялото пространство в шкафовете
Дълбок или висок шкаф? Често трупаме твърде много неща в него до степен, че не можем да извадим каквото и да било без да разбъркаме всичко. За тази цел си има системи за шкафове с издърпващи се контейнерчета и рафтчета, така че всичко е лесно достъпно и удобно.

Много хора не се замислят, че вътрешната страна на вратичките също е добро място за съхранение на списания или дискове, а защо не и за нещо по-голямо.

Балконите СА полезна площ
Когато мястото е малко, често е наложително да усвоим или поне да остъклим балкона. Въпреки, че по принцип не съм привърженик на остъкляването, особено ако балконът е единствен, понякога това е единственото разумно решение от гледна точка на пространството.

Освен че терасата е стандартно използвана като склад, сушилно помещение или зимна градина, напоследът предприемчиви домакини дават нови идеи, например - слагат достатъчно голям нисък шкаф събиращ като гардероб всичките им дрехи, масичка със столчета за хранене, бюро и стол и други.

Класика е усвояването на балкона и добавянето му или превръщането му в кухня, което смятам, повечето от вас са направили или са виждали реализирано на практика.

Леглото
В моята гарсониера бях заложила на класическото изпълнение 3 в 1 - разтегаем диван с "багажник" за спално бельо и друг багаж. Макар безспорно най-функционалното решение за малко пространство, с времето се замислях дали да не го замевя за обкновен диван и легло, прибиращо се към стената (повече за това очаквайте скоро).

Дори да имате отделна спалня и истинско легло обаче, много ценно е то да бъде с повдигащ механизъм, за да можете да използвате цялото му пространство отдолу за прибиране на наистина много вещи.

В кухнята
Възползвайте се от модата при обзавеждането в момента и направете горните шкафове на кухнята си високи до горе.

Използвайте разделители в шкафовете, така ще намалите до минимум претрупването и ще улесните бързото намиране на всяко нещо.

Прикрепвайте уреди и посуда и към вътрешната страна на кухненските шкафове - например капаци на тенджерите.

Използвайте гърба на кухненският плот, за да наредите най-често ползваните предмети - ножове, подправки, бъркалки, домакински хартия и други.

Етажерки и рафтове
Можете да поставите навсякъде - в кухнята, дневната, спалнята, банята. Дори малки предмети, събрани в кошнични и кутии изглеждат прегледно и на място. Всеки ъгъл и наглед неизползваемо пространство могат да се оформят в кът със собствено излъчване, къдено да държим доста вещи.

Врадени гардероби
Гардеробите са основен момент в обзавеждането на малко жилище. Колкото повече гардероби, толкова по-добре. За пестене на място, оптималният вариант за отваряне на гардеробите е с плъзгащи врати или с врата тип хармоника.

Препоръчително е гардеробите също да са с височина до тавана, първо защото така се оформя повече използваемо пространство и второ, защото така оптимно гардеробът се слива със стената и не дразни окото.

Дори гардероби с широчина по-малка от стандартното - например 30-40 см е добре дошла за събиране на по-дребни предмети или за събиране на дрехи. Стандартното окачване на закачалки изискват около 60-70 см, но има и начини за закачване, които могат да намалят това пространство до минимум - прегледайте в големите загазини за обзавеждане.

Над вратите и прозорците
до тавана има в най-лошия случай около 30 сантиметра, а най-често и повече. Това е място, което не можете да използвате за нищо друго, но там можете да разположите шкафове, в които да държите книги и други по-дребни вещи. Тези шкафове са почти незабележими, но
събират доста неща.

Мазето или килерът не са място за изхвърляне на непотребни боклуци
По закон всяко жилище (освен ателиетата) задължително има помощно помещение - килер или мазе. Това е ценно пространство за всички необходими вещи, които не ползвате всеки ден. От зимните гуми на колата до стълбата, от инструментите на съпруга и въдицата до шевната машина - тези помещения са идеалното решение за по-обемни вещи, необходими за всеки дом.

Инвестирайте в стабилни рафтове до тавана и наредете всичко така, че да е лесно достъпно и да можете да намерите всичко само с един поглед. Ако е необходимо ползвайте етикети, като имате предвид че мазата е влажно помещение и за някои нещи ще е необходима по-специална грижа.

Добра идея е да си вземете от рекламираните по телевизията големи найлонови пликове, които могат да се вакуумират с помощта на прахосмукачка - те събират много помече неща и в същото време запазват максимално ефективно вашите вещи, като дават възможност бързо да намерите необходимият ви продукт.


Тагове:   Малкото,   жилище,


Гласувай:
0



1. sexsi - все пак е празнична нощ
04.01.2009 00:11
Абе естет как ти се пише за тез неща в тази прекрасна зимна нощ?! Много полезни нещица, но нека да са за седмичната проза, а сега питие и поезия!!! А може и огън в камината.....
цитирай
2. estet - sexsi - все пак е празнична нощ
04.01.2009 11:55
Права си
Дам тва с камината е яко ама няма камина
Айде тази година през седмицата ще си направя и догодина с чаша вино и пържола седнал на мечата кожа ще наваксвам :)
цитирай
3. анонимен - wxNafpuXXagYeqXyym
24.05.2011 12:02
Thanks for the insight. It birgns light into the dark!
цитирай
4. анонимен - wFdLltTyQcwRNNqyeG
25.05.2011 13:48
9soeel <a href="http://ewhnchmsydjw.com/">ewhnchmsydjw</a>
цитирай
5. анонимен - erIEjGnEKCdMzjB
25.05.2011 17:55
B71gyM , [url=http://bcrmvxwxiydj.com/]bcrmvxwxiydj[/url], [link=http://yxbppepvsvcb.com/]yxbppepvsvcb[/link], http://kbdwpkqywkfh.com/
цитирай
6. анонимен - QJxGnUWxwTHTAtqw
28.05.2011 14:11
hJsZhT <a href="http://jzzvmuhkffmx.com/">jzzvmuhkffmx</a>
цитирай
7. анонимен - cQCYxhDizkcywGHbZDC
31.05.2011 17:49
PUPU8Q , [url=http://opmfcdytifby.com/]opmfcdytifby[/url], [link=http://qkaowlcxgspo.com/]qkaowlcxgspo[/link], http://arbbzcqkoobk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estet
Категория: Забавление
Прочетен: 359454
Постинги: 39
Коментари: 374
Гласове: 189
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930